LIČKA JANJETINA: Neophodan tradicionalni specijalitet

Posjetiti Liku i ne probati ličku janjetinu, jednako je kao da uopće niste ni došli!

Lička janjetina autohtona je i ukusna delicija ovoga kraja. Lička regija poznata je po neravnom terenu, bujnim šumama i netaknutim rijekama, koje pružaju savršeno okruženje za uzgoj ovaca.

Lička janjetina već je stoljećima glavna zvijezda ličkog stola, kao i hrvatske tradicionalne kuhinje, a lako je zaključiti i zašto. Ovdje se ovce uzgajaju u divljini, pasu prirodnu vegetaciju regije, što mesu daje poseban okus kojeg ćete teško pronaći naći drugdje. Ovcama se, također, dopušta da odrastu do zrelosti prije klanja, što rezultira robusnijim i aromatičnijim mesom.

Jedan od razloga zašto je lička janjetina tako posebna je i način njene pripreme. Janjetina se sporo peče na otvorenoj vatri, što omogućuje da se meso polako kuha i zadrži svoje prirodne sokove. Rezultat je mekano meso punog okusa koje se razlikuje od svega što ste ikada probali! Janjetina je obično začinjena mješavinom lokalnih trava i začina, što dodatno pojačava okus mesa. Najčešće se priprema na ražnju ili pod pekom, što je doživljaj sam za sebe!

Lička janjetina pretežno se poslužuje uz pečeni lički krumpir (još jednu autohtonu deliciju) i salatu od svježeg, domaćeg povrća. Krumpir se peče u istoj posudi kao janjetina (ili se prelije njenim sokovima), što mu omogućuje da upije okuse mesa i začinskog bilja.

Metoda sporog pečenja također osigurava da je meso pečeno do savršenstva bez potrebe za umjetnim dodacima ili konzervansima.

Dok ste na odmoru u Vili Bella, svakako probajte ličku janjetinu, jedinstveno i ukusno jelo prožeto poviješću i tradicijom. Bilo da ste gurman ili jednostavno tražite novo kulinarsko iskustvo, lička janjetina zasigurno će zadovoljiti vaše nepce i natjerati vas da poželite još. I još…